Огірки є одними з найвідоміших і найпопулярніших культур в нашій країні. Ще з дитинства сад і город асоціюється у нас з помідорами й огірками, як з найяскравішими представниками світу рослин. Як висадити огірки у відкритий ґрунт, саме про це ми зараз і поговоримо. Посадка може здійснюватися як насінням, так і через розсаду. Висадку, як правило, роблять на початку червня.

1️⃣ Як вибрати місце для посадки огірків

Як ми знаємо, огірки дуже люблять сонце, тому місце для них потрібно вибирати відкрите, але також захищене від вітрів. Грядки для огірків потрібно робити терасовим способом, з поперечним напрямком. Таким чином, грядки будуть добре освітлені сонячними променями. Чим краще висвітлення рослин, тим швидше будуть зав'язі плодів.

"Обов'язково рекомендуємо підняти огіркові грядки на кілька десятків сантиметрів. Така хитрість підвищить температуру всередині кущів на кілька градусів, що тільки додасть швидкості росту."

Якщо на вашій ділянці немає заздалегідь підготовлених схилів, тоді вам допоможуть натуральні каркаси. Як натуральні каркаси можна використовувати високорослі рослини, такі як: картопля, кукурудза, соняшник, топінамбур і інші. Ці живі «щити» закриють рослини огірків від вітру і фітофтори, також мікроклімат всередині цих насаджень буде на три-чотири градуси вище. Всі ці фактори дадуть прискорення до зростання і розвитку рослин.

Перед висадкою у відкритий ґрунт розсаду огірків потрібно загартувати.

2️⃣ Як садити огірки насінням?

Висадка огірків насінням дуже зручна якщо у вас не вистачає часу для розведення розсади або вам банально лінь цим займатися. До того ж при посадці насіння відразу у відкритий ґрунт є незаперечна перевага - рослини адаптуються до зовнішніх умов відразу ж після висадки та мають міцніші рослини, на відміну від тих, які були вирощені на підвіконні або в теплиці.

Насіння, які посаджені відразу у відкритий ґрунт, як правило, вже мають закладену програму зростання і відмінно знають, коли потрібно уповільнити, а коли прискорити ріст.

Під час висадки розсади у відкритий ґрунт, зазвичай йде якийсь час на пристосування рослини до зовнішніх умов, що сильно гальмує зростання. Але в підсумку, в обох випадках процес плодоношення настає в однаковий період. Висловлення що при вирощуванні з розсади, огірки настануть раніше, не відповідає дійсності.

Не варто поспішати з посадкою огірків у відкритий ґрунт - насінням, якщо є загроза поворотних заморозків.

Для того, щоб настало пробудження всередині насіннєвої нирки, потрібно за день до висадки замочити насіння в теплій воді, це дасть поштовх до розвитку. У цьому випадку насіння швидше приступить до активної фази росту.

Також огірки можуть бути переносниками різноманітних бактерій, тому якщо насіння заздалегідь не оброблені, варто замочити їх у розчині марганцівки, перед тим як висаджувати. Завдяки цьому, попереджається подальший розвиток бактерій і інфекцій в самій рослині, підвищується імунітет і стійкість до фузаріозної хвороби і сірої гнилі. Після цього, насіння потрібно гарненько промити в проточній воді і просушити.

3️⃣ Висадка огірків з розсади

Процес висадки огірків через розсаду, вимагає іншої підготовки. Перед тим як висаджувати розсаду, потрібно як слід удобрити і розпушити ґрунт, потім сформувати грядки. Розсада повинна бути загартована перед тим як висаджувати її у відкритий ґрунт, тоді пересадка пройде найбільш легко для рослини. Якщо розсада вирощувалася на балконі, слід час від часу провітрювати приміщення, поступово знижуючи температуру. У тепличних умовах, правила залишаються незмінними.

Висаджувати розсаду треба на початку червня. У цей час уже немає небезпеки нічних заморозків. Відстань між кущами має бути 14-16 см.

Якщо розсада була вирощена в пластиковому стакані - потрібно витягти її з тари і посадити в лунку так, щоб рівень розсади був однаковим з рівнем землі. Якщо посадити розсаду трошки вглиб, підвищується ймовірність зараження кореневою гниллю.

Якщо розсада вирощувалася в торф'яних стаканчиках, тоді ситуація простіша. Потрібно просто висадити розсаду разом зі стаканчиком в ґрунт, а упродовж 1-2 місяців тара сама розкладеться під впливом зовнішніх факторів, а рослини продовжать ріст за межами початкової тари. Якщо процес пересадки пройде ідеально, і розсада в найкоротші терміни приживеться у відкритому ґрунті, Ви зможете отримати перевагу в строках, до 1-2 тижнів.

Плоди огірків зможуть зав'язуватися у відкритому ґрунті, якщо будуть в наявності чоловічі квітки. Якщо таких немає, зав'язі опадуть. Сильно зволожений ґрунт також не завжди добре, при заливних дощах, комахам буде проблематично запилювати квітки. Тоді доведеться запилювати рослини вручну, переносячи пилок з однієї квітки на іншій.

При сонячній погоді, проблем із запиленням не повинно виникати - комахи самі добре справляються зі своїм завданням. Від Вас потрібно тільки збільшувати полив в момент, коли почнуться зав'язуватися плоди.

4️⃣ Чому важливий полив

Залежно, яка погода, потрібно регулювати полив. Для огірка найкраще підходить щоденний полив 1-2 рази, відстояною водою. Для цього краще мати бак на 3-4 куболітра води.

Поливати огірки слід відстояною водою кімнатної температури, яка завжди повинна бути в запасі.

В наш час, стараннями селекціонерів, виведені нові сорти і гібриди огірків, які можуть пережити навіть тривалу посуху, або полив вашої грядки тільки у вихідні дні. Наскільки це може бути реально, судити тільки тим, хто спробував.

Але навіть в найсильнішу засуху потрібно пам'ятати, що огірки дуже вологолюбні. Тому якщо поливати частіше ніж 1-2 рази в тиждень плоди покажуть Вам найкращий результат. Вони покажуться вам без гіркоти й дуже хрусткими, як любить більшість наших людей. В цілому, крім поливу, огірки не вимагають великих трудових витрат, але все ж не зайвим буде періодично вносити добрива в період зростання і зав'язування плодів. Це простимулює активне зростання і плодоношення. При дотриманні цих нескладних правил Ви зможете виростити відмінний урожай огірків.