Чому не формуються качани у капусти

Капуста є культурою не з найпростіших для вирощування. Для отримання хорошого врожаю, потрібно запастися терпінням, знаннями та працьовитістю. Може статися що завгодно, то почне підгнивати коріння, то нападе гусениця, то почнуть жити слимаки в качанах, може бути й таке, що здорова на вигляд рослина просто не захоче зав'язуватися в качани.

Цьому передує ряд факторів:

1️⃣ Надлишок сечовини в ґрунті

Сечовина - це різновид азотних добрив і часто може застосовуватися фермерами через її демократичну вартість та ефективність.

Проводять підгодівлю даними добривом, зазвичай через 2-3 тижні після того, як розсада була висаджена у відкритий ґрунт. Після цього починається хороше зростання зеленої маси. Вносити сечовину потрібно без фанатизму, оскільки якщо в період формування качана, внести сечовину, рослини спрямує всі свої сили на розвитку і зміцнення листя.

2️⃣ Погана якість насіння

Красива упаковка або хороша реклама не зможуть Вам гарантувати хороший урожай.

"Купуйте насіння овочів тільки у перевірених компаній-виробників. Такими є всі представлені агрофірми в нашому інтернет-магазині."

Купуючи посадковий матеріал звертайте увагу на термін придатності і цілісність упаковки. Насіння капусти, можуть зберігатися в герметичній упаковці до 3-х років.

3️⃣ Капусту почали атакувати хвороби і шкідники

Причиною захворювань капусти найчастіше бувають: борошниста роса, фімоз, бактерицидом, чорна ніжка. Видно це, звичайно через плям на листах, чорного стебла, підгнилої серцевини.

У таких випадках можуть допомогти хімічні препарати, такі як «Амістрал Екстра», «Квадріс», «Топаз».

Застосовувати хімічні засоби потрібно дуже обережно і обов'язково за інструкцією. Якщо, після того, як обробили рослини розчином препарату, не відбулося ніяких змін, процедуру потрібно повторити.

Також, даним овочем люблять поласувати різного роду шкідники, наприклад, дощові черв'яки. З'являються вони при підвищеній вологості. В цьому випадку потрібно як слід осушити ґрунт при тимчасовому припиненні поливу, після цього впустити воду по каналах, розпушити і мульчувати ґрунт.

Ще одним частим шкідником є ​​метелик-капусниця. Відлякати її можна простим способом, посадивши поруч: шавлій, м'яту або чорнобривці. Може допомогти ще натягнута сітка, яка завадить сісти метеликам на капусту, відкласти личинки, з яких будуть дуже ненажерливі гусениці.

4️⃣ Мало підгодівлі

Важливим фактором гарного врожаю це правильна підгодівля:

  • Найпершу мінеральну підгодівлю потрібно провести вже на 15-й день після висадки у відкритий ґрунт.
  • Наступна підгодівля потрібна вже через 31 день після висадки, використовувати для підгодівлі можна сечовину, коров'як або перевірені біопрепарати.
  • Останню підгодівлю потрібно зробити для пізніх сортів. Для цього найкраще використовувати коров'як або біопрепарати.

5️⃣ Рання висадка в ґрунт

Капуста любить, коли температура на вулиці сягає 18-21 градусів. Висадку капусти у відкритий ґрунт можна робити, після того, як земля вже досить нагріється і налагодитися постійна тепла температура.

Температура 5-10 градусів призведе до гноїння кореня і подальшої загибелі рослини.

6️⃣ Мало сонця

Вибираючи місце для капусти, слід пам'ятати, що дана рослина дуже любить сонячні промені вранці, вдень і під вечір.

При нестачі світла, пагони почнуть тягнуться до сонця і подальше формування качана буде неможливим.

7️⃣ Поганий полив

Для зростання цієї овочевої культури потрібен зволожений ґрунт. Поливати потрібно ввечері, робиться це для того, щоб волога засвоювалася в землю, а не випаровувалася під впливом сонця. Норма промокання ґрунту 25-35 см.

Для кращої ефективності в міжряддях можна зробити борозни.

Під кінець вегетації полив потрібно зменшити.